Składniki:
- ok. 100-150 g wędzonego łososia
Na placki:
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kopiasta łyżka płatków owsianych
- szklanka maślanki (200 ml)
- 1 jajko
- 20 g masła
Na pastę groszkową:
- opakowanie (400 g) mrożonego groszku Bonduelle
- garść liści świeżej mięty
- pół limonki (ewentualnie cytryny)
- sporo pieprzu
- szczypta soli
- oliwa extra vergine
Przygotowanie:
- Rozmrożony zielony groszek (groszek Bonduelle nadaje się do spożycia bez dodatkowej obróbki cieplnej) zmiel w malakserze na dość gładką masę razem z liśćmi mięty, sokiem z połowy limonki, sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz oliwą.
- Ze składników na placki przygotuj gładką masę (masło roztop przed dodaniem do masy). Usmaż placki.
- Na placki nałóż warstwę pasty i po plastrze łososia.
Mniam